Frank Bouman van Veen

7 miljoen tot 500.000 v.o.j.

Eerste mensachtigen op aarde

Wij zijn niet de eerste mensaap op deze aarde, en zeker niet de langstlevende mensaap uit onze prehistorie. Al deze mensapen hebben fantástische namen gekregen van de wetenschappers uit de moderne wereld. Als het je lukt ze allemaal foutloos achter elkaar uit te spreken, mag je mij daar een opname van sturen voor 15% korting op je volgende boeking. 

De oudste aapmens waar wij van weten was Sahelanthropus tchadensis. Deze mensapen leefde mogelijk één miljoen jaar voordat zij verdwenen. 

Daarna kwamen, 'in order of appearence': Australopithecus afarensis (4 miljoen jaar v.o.j.), Homo habilis (2 miljoen v.o.j.), Homo rudolfensis (2 miljoen v.o.j.) en Homo erectus (1,5 miljoen v.o.j.). 

350.000 jaar v.o.j.

Het gecontroleerd gebruik van vuur

Veel mensapen waren al bekend met het gebruik van vuur. Bijvoorbeeld in de Wonderwerk-grot in Zuid Africa zijn al sporen van gecontroleerd vuur to mogelijk 1.000.000 miljoen jaar oud! Maar tussen ongeveer 400.000 jaar voor onze jaartelling en 350.000 werd gebruik van vuur over de hele wereld verspreid door mensoorten. 

300.000 jaar voor onze jaartelling (v.o.j.)

Het ontstaan van Homo Sapiens

'Ik denk, dus ik onsta!'.

Het ontstaan van onze soort, tussen allerlei andere soorten 'aapmens'. Deze soorten leefden naast elkaar, en met elkaar. En zoals je al hebt kunnen lezen zijn wij nog láng geen recordhouder als 'oudste aap' van deze aarde!

70.000 v.o.j.

Scramble out of Africa

Al onze voorouders waren gelukszoekers die in een structurele migratiestroom vanuit Afrika naar, onder andere, Europa trokken. Wij vandaag ons bestaan en onze beschaving aan deze stroom mensen die eropuit trok om te zien wat de wereld te bieden had.

Gelukkig waren onze voorouders niet bang voor verandering en het omarmen van onbekende mensen en culturen!

40.000 v.o.j.

De oudste kunst

De oudste grottekeningen die overleefd hebben tot vandaag de dag.

30.000 v.o.j.

Oudst gevonden spiritualiteit

In deze periode lijkt de eerste spiritualiteit echt vorm te nemen. Of anders gezegd, de eerste periode waarvan Archeologen dingen vinden waarvan ze werkelijk geen flauw idee hebben wat het is, of hoe het gebruikt werd. 

'Dit voorwerp werd waarschijnlijk gebruikt voor ceremonies en religie' is archeologentaal voor 'Ik weet niet wat dit is'. 

40.000 / 30.000 v.o.j.

De mens sterft (bijna) uit

Homo Sapiens lijkt als enige mens-soort over te blijven. Vroeger dachten wetenschappers dat alle andere soorten uitstierven in een soort race voor overleving (want dat klinkt zo stoer!). Nu weten we dat het waarschijnlijk geleidelijker en met meer liefde was; de groepen gingen in elkaar op. 

Zie het als een non-binair spectrum van mensensoorten met onderlinge interactie. Ook dát is letterlijk zo oud als de mensheid zelf!

 

 

10.000 v.o.j.

De Neolithische Revolutie

Het Neolithicum betekent 'De nieuwe steentijd'.  

De periode waarin de Homo Sapiens uit de 'Oude' steentijd dingen begonnen te zeggen als 'De jongeren weten niet wat werken is, met al die nieuwe werktuigen'. Of 'Die luie nieuwe generatie denkt alleen maar aan landbouw en vrije tijd, ze weten niet eens wat jagen & verzamelen is!'. 

 

9.000 / 7.000 v.o.j.

Landbouwrevolutie

In China en Meso-America (dus het huidge Noord en Zuid America) werd landbouw de voornaamste bron van voedsel. In China ontdekte men rijst als delicatesse, en in Meso-America waren ze dol op Maïs.

3.500 v.o.j.

Opkomst van grootschalige beschavingen

Aan de Indusrivier in het huidige Pakistan en India, in het huidige China, bij de Maya's in het huidige Mexico, bij de Summeriërs in het huidige Iran en het huidge Griekenland ontspringt bijna gelijktijdig allerlei wijsheid en beschaving! 

De oudste bij ons bekende kalenders, wetten en religies die we kennen vinden hier hun oorsprong. 

3.000 v.o.j.

Grote steden buiten Eurazië

Er ontstaan grote steden in onder andere Peru en Pakistan als gevolg van landbouw. Omdat er meer eten wordt geoogst wordt er meer opgeslagen en kunnen stammen en volkeren groeien tot veel grotere aantallen. 

'Eur' in Eurazië verwijst naar Europa. 'Maar in Europa is dan toch nog helemaal geen gevestigde beschaving?', vraagt u dan. En dat klopt. We hebben 'Eur' toegevogd omdat onzekere wetenschappers uit de achttiende- en negentiende eeuw bang waren dat hun geschiedenis er niet toe deed. En dat laatste was precies het geval.

Leest u dus vooral 'Azië', want Europa deed er helemaal niet toe. 

 

+- het jaar 'nul'

Het wereldwijde feest van 'jaar 1' van onze jaartelling.

Grapje.

De christelijke jaartelling werd pas in de zesde eeuw ingevoerd. Er was dus helaas geen groot feest voor het allereerste jaar van de jaartelling. Zo'n 550 jaar later hebben wij, creatievelingen die we zijn, de gehele jaartelling teruggeplaatst naar een moment dat we op dat moment belangrijk waren gaan vinden. 

Wonderlijke wezens zijn we toch.

500 v.o.j. / 500

Bloeitijd van grote beschavingen

De volwassenwording van grootse 'multinationale' rijken. Een van de grootste van deze rijken was natuurlijk het alom bekende Aksum, in Oost-Afrika. Een van de rijkste koninkrijken uit de menselijke geschiedenis. Veel minder bekend, maar toch ook belangrijk, waren het Romeinse rijk, het Perzische rijk, en de Griekse beschaving. 

... nee wacht, het was andersom. Geen Europeaan kent Aksum, maar die Romeinen kunnen we maar niet vergeten. Zo merkt u weer 'History is Written by the Victor'. En die overwinnaar in Europa vond Romeinen interessanter dan het veel rijkere Aksum. 

De Maya's hadden trouwens ook een bloeitijd van beschaving!

800

Bloei van de wetenschap

In de Arabische wereld is er vrije kennisdeling waardoor wetenschap opbloeit. Grote namen als Ibn Sina en Al-Khwarizmi zorgen dat wetenschappen als scheikunde, wiskunde, geometrie, cartografie en geneeskunde enorme sprongen maken. En ze vertalen veel oude Griekse teksten naar het Arabisch, waar heel veel kennis in bewaard is. 

Dit is de reden dat bijvoorbeeld de woorden Alchemie en Al-gebra rechtstreeks uit het Arabisch naar Europese talen zijn overgekomen. 

De getallen die wij gebruiken zijn nog altijd Arabisch. Onze getallen zijn gevormd naar de eerste letter voor het Arabische woord voor dat getal. En ik vergeef het u als u die zin meer dan eens moest lezen om hem te begrijpen.

1000

Chinese ontwikkeling

In de Chinese Song Dynastie is innovatie orde van de dag. Uitvindingen als papiergeld (een stukje papier dat garant staat voor een bepaalde waarde in goud) en buskruit komen hier vandaan. 

0 - 500

Europa nog steeds niet van belang

Zie ook '3.000 v.o.j.', Europa doet er nog steeds niet toe.

+- 1300

Opkomst het Mali Rijk

Het keizerrijk Mali was één van de machtigste rijken waar u mogelijk nog nooit van gehoord had. De meest fameuze heerser ervan, Mansa Musa, was een van de rijkste mensen die ooit geleefd heeft. 

Het keizerrijk dekte een groot deel van West-Africa en had invloed op de hele regio, tot aan de mediteraanse zee en de Arabische wereld. 

1325

Stichting van Tenochtitlan

Tenochtitlan werd de 'hoofdstad' van het Azteekse rijk. Tot in de zestiende eeuw was dit waarschijnlijk de grootste stad op aarde, met meer dan 200.000 inwoners. Door de Spaanse invasie onder Hernan Cortez is de stad bijna helemaal verwoest. Het huidige Mexico Stad staat op de plek waar Tenochtitlan stond. 

1500 -1700

Wetenschappelijke 'revolutie'

De periode die door latere wetenschappers als 'wetenschappelijke revolutie' is benoemd. In deze periode vindt de start van een 'paradigmawijziging' plaats. Grote geesten als Copernicus, Da Vinci, Johannes Kepler, Newton, Vesalius en Galileo (het allemaal waard om even op te zoeken!) dragen hun steentjes bij om de wereld in een totaal ander licht te zetten. 

De aarde blijkt gewoon één van de vele zwevende stenen in het heelal te zijn, en de mens verschuift van haar sokkel naar haar rechtmatige plaats in de context van natuur en de andere diersoorten. Dat laatste is pas compleet bij Darwin's publicaties over de evolutieleer rond 1850. 

1500 - 1600

Bloei van het Osmaanse Rijk

Het Osmaanse Rijk (grofweg in huidig Turkije, de Balkan en het Midden Oosten) kende enorme bloei in deze periode. Onder Suileman de Grote, met een absoluut geweldig hoofddeksel, werd de regio onder één heerser gebracht en was er relatieve vrede. Tijdens die vrede ontstond veel ruimte voor wetenschap en cultuur. 

1600 - 1700

Europese handelsnetwerken in Zuidoost Azië

Er ontstonden grote handelsnetwerken tussen India, Indonesië, China en het Midden Oosten. 

Hier begint Europa een rol te spelen op het 'wereldtoneel'. Via kolonisatie en toeëigening van gebieden in Zuidoost Azië spelen landen als Engeland, Nederland en Portugal zich de specerijenhandel in. Deze handelsnetwerken bestonden al, alleen werden bedwongen door Europeanen.

De rijkdom die vanaf de zestiende tot het eind van de zeventiende eeuw uit de specerijenhandel, die via kolonisatie, dwangarbeid en gewelddadige overheersing werd afgedwongen, kocht wat in Europa 'De Gouden Eeuw' is gaan heten. 

1550 - 1867

Transatlantische Slavenhandel

Een gitzwart hoofdstuk in de wereldgeschiedenis. Nooit is door mensen een zo wrede, langdurige en gestructureerd lijden veroorzaakt als de Transatlantische Slavenhandel. Deze misdaden laten zich met niets vergelijken, en kunnen in geen enkel ander daglicht worden gezet dan grootschalige en geïnstitutionaliseerde criminaliteit. 

In deze periode van bijna 350 jaar zijn naar schatting meer dan 12.000.000 mensen als goederen gestolen, vervoerd en verkocht in 'De Nieuwe Wereld'. De schokgolf van deze gebeurtenis is zo groot dat heel veel landen hier vandaag de dag nog steeds cultureel en financiëel van herstellen.

 

1806

Haïti werd eerste onafhankelijke koloniale republiek

In de naweeën van de Franse revolutie verklaarde de Franse kolonie Sint Dominque zich onafhankelijk, onder Toussaint Louverture. Nadat zij een door  Napoleon gezonden leger versloegen mocht Haïti onafhankelijk worden. 

Omdat de slaven officiëel 'bezit' waren van de Franse staat vond de Franse regering het wel zo gepast dat Haïti zou betalen voor het verloren bezit (lees, mensenlevens). De laatste betaling van de bijna 100 miljoen Franc die Haïti moest betalen was in 1947. Dat leest u inderdaad goed. Na de Tweede Wereldoorlog. 

1810 - 1850

Formele afschaffing slavernij

Na de afschaffing van de slavernij in Haïti werd in de periode van 1810 tot ongeveer 1865 wereldwijd de slavernij officiëel afgeschaft. De lange periode van herstel kon beginnen. 

1800 - 1900

Industriële ontwikkeling

Vaak de 'Industriële Revolutie' genoemd, maar ik wordt een beetje moe van dat soort constante jubeltermen. Dus ik noem gewoon ontwikkeling. De slavernij was ingeruild voor loondienst onder erbarmelijke omstandigheden. Machines zouden dat veel goedkoper kunnen maken voor de grote aandeelhouders en grootgrondbezitters ... Of ik bedoel, 'de industriële revolutie heeft ons allen heel veel opgeleverd in de zin van massaproductie en goedkope producten'. 

Goed, je mag het waardeoordeel zelf vellen. Hoe dan ook is dit een periode van ontwikkeling van de stoommachine als drijfkracht, electriciteit als algemene bron van energie en bijvoorbeeld de verbrandingsmotor. 

What I can do for you or your business.

Historically correct speaker

As your speaker, I don’t just dive into history; I also leap into the future! With a generous dose of humor and a treasure trove of historical stories, I ensure that your audience remains captivated. My goal? To connect the past with the present and get everyone thinking. Whether it's the wonders of antiquity or the lessons of more recent history, I make sure every tale is relevant and memorable. You and your guests are at the heart of our adventure, and together we’ll create an unforgettable experience!

Historically good marketing

Imagine your company as a grand ship sailing full speed through history! I’ll take you on a journey through the world of marketing strategies that have proven their worth for centuries. From the clever tactics of Julius Caesar to the innovative ideas of modern businesses, history provides us with the answers we seek. What historical narratives formed our perspective on today's world? And how can we leverage those stories to strengthen your brand? Together, we’ll unravel the secrets of successful marketing and craft a strategy that makes your company stand out.

Moderator or 'Connecting Person'

As a moderator, I am the glue that holds everything together! I ensure that your event runs smoothly by encouraging interaction between speakers and the audience. With my enthusiastic approach and well-prepared content, I turn every event into a dynamic experience. A thought-provoking question here, a sharp comment there; together we create a lively atmosphere where everyone feels heard. Humor and warmth are my key ingredients for success, so your guests leave not only with knowledge but also with smiles on their faces.

Reviews about Frank

Frank got to work with the group and was able to inspire and enthuse them. The examples provided a sense of recognition, and Frank's presentation style is very approachable and open. Highly recommended!
Richard, BMK
Frank establishes beautiful connections to historical moments and brands that resemble us a lot. The message comes across well, and he communicates easily, inspiringly, and responds well to spontaneous remarks. He has planted seeds and made us think. We will definitely invite him again to brainstorm together.
Sonja B.

Interested in having me speak?

Frank Bouman van Veen

Alle rechten voorbehouden | Met ♡ gemaakt door Webaware Websites

Would you like me to speak on your event?

Please fill in the form below and I will respond to your enquiry as soon as possible!
en_USEnglish